Self-drive in Wit-Rusland

Wit-Rusland Compleet

Onderweg in Wit-Rusland

Onderweg in Wit-Rusland

Hoogtepunten van dit reisprogramma:
– ook mogelijk als self-drive programma in Wit-Rusland!
– wandelen in de rijke, culturele centra van Vitebsk, Polotsk en Grodno
– de vele indrukken van WO2 in en rondom Minsk in musea en monumenten
– de kastelen van Nesvizh en Mir en de overnachting in het kasteel van Mir
– een verblijf in het natuurreservaat Belovezhskaya Pushcha in een sfeervol hotel
– het Fort van Brest
– de vele gezichten die u zult zien van Minsk, zeker indien u de moeite neemt om zelf op onderzoek uit te gaan. Ook een theaterbezoek is mogelijk en kunnen wij boeken
– verblijf in een homestay (men spreekt zelf graag van een ‘hoeve’) op het platteland
– in geval van een self-drive: het gemak van rijden in Wit-Rusland

Route

In twee weken ziet u de hoogtepunten van Wit-Rusland, met de nadruk op historische stadjes en steden en de Tweede Wereldoorlog.
Dit programma kan zowel verzorgd worden uitgevoerd maar is ook goed mogelijk als een self-drive in Wit-Rusland.
U start in de moderne en schone hoofdstad Minsk, reist allereerst in noordelijke richting via het monument van Khatyn naar de stad van Mark Chagall, Vitebsk, gevolgd door een bezoek aan de voor Slavische volkeren historisch belangrijke stad Polotsk.
Twee dagen lang zult u vervolgens het leven meemaken op een traditionele Wit-Russische hoeve op het platteland, een belangrijke vorm van toerisme in het land.

Naar het zuiden

Via Minsk rijdt u door in zuidelijke richting, via het prachtige paleis van Nesvizh tot de relaxte stad Brest in de uiterste zuidwestelijke hoek van het land. Een bezoek aan het heroïsche fort van Brest mag niet ontbreken.
Nabij de stad ligt de ingang van een 600-jarig oud natuurpark, Belovezhskaya Pushcha (ook wel ‘Pushcha’ genoemd), met de laatste Centraal-Europese oerbossen, en een rijke flora en fauna. Daar verblijft u een dag, en vervolgd via het historische stadje Roezjany naar de belangrijke historische stad Grodno, waar u wat langer blijft.

Het is ook mogelijk deze rondreis zelf te maken in een huurauto, de kosten vallen dan beduidend lager uit. Het geeft u wel meer uitdaging, vooral in de omgang met de Russische taal.

Een visum is voor een verblijf tot 30 dagen met aankomst en vertrek op de luchthaven van Minsk sinds juli 2018 niet meer nodig.

Dag 1

dagafstand: 35 km

Minsk, Belarus

Het centrum van Minsk

Welkom in Minsk, hoofdstad Belarus en het politieke en culturele centrum van het land. Het werd voor het eerst vermeld in de kronieken van de XIe eeuw. Vandaag de dag is het een dynamische stad met uitgestrekte boulevards, moderne en historische gebouwen, eindeloze parken en een goed ontwikkelde infrastructuur. Behalve dat de stad een indrukwekkend voorbeeld is van de Sovjet planning op grote schaal, herbergt Minsk ook een aantal opmerkelijke historische bezienswaardigheden.

Na aankomst op de luchthaven van Minsk wordt u naar uw hotel in de stad gebracht en bent vervolgens vrij.
Indien u kiest voor een self-drive in Wit-Rusland huurt u een auto op de luchthaven en rijdt vervolgens zelf naar het 35 km verderop gelegen Minsk.

Dag 2

dagsafstand: 30 km

WW2 museum in Minsk, Belarus

Monument bij museum voor WO 2 in Minsk

Een dagje sightseeing in Minsk, langs de belangrijkste straten en de architecturale monumenten van de XVII – XXe eeuw. Het Overwinnings Monument en de Nationale Bibliotheek (opgenomen in de lijst van de meest belangwekkende gebouwen van de wereld) wachten om ontdekt te worden.

Bezoek aan het St. Elizabeth klooster  en aan het Nationale Kunsten Museum, dat de rijkste collectie van de Wit-Russische en buitenlandse beeldende kunst bevat in het land. De unieke collectie van de Wit-Russische kunst omvat werken van oude icoon schilderkunst, beeldhouwkunst, houtsnijwerk, textiel, schilderijen uit de XIXe – XXe eeuw.
Geeft u aan wanneer u graag andere musea of bezienswaardigheden wilt zien op het programma, maatwerk is altijd mogelijk!
Overnachting in Minsk.

Dag 3

dagafstand: 400 km

Khatyn Monument nearby Minsk, Belarus

Monument in Khatyn


Church in Vitebsk, Belarus

Centraal Vitebsk

Transfer naar Khatyn op een uur rijden van Minsk. Dit dorp werd platgebrand en de hele bevolking werd afgeslacht door de nazi’s in 1943. Vandaag is het ontroerende monument een symbool van de tragedie van het Wit-Russische volk.

Vervolgens transfer naar Vitebsk, gelegen in het noorden van Minsk en vandaag de dag bekend als de culturele hoofdstad van het land. Dat is niet alleen vanwege het internationale songfestival “Slavanski (Slavische) Bazaar”, dat elk jaar plaatsvindt in Vitebsk, maar nog meer vanwege het rijke artistieke erfgoed van de stad. Marc Chagall werd hier geboren en Vitebsk werd zijn belangrijkste bron van inspiratie voor het hele leven. Ook wereldberoemde kunstenaars als Vasiliy Kandinskiy, Ilya Repin, Kasimir Malevitsj woonden en creëerden ooit in Vitebsk.

Tijdens een stadstoer in Vitebsk bezoekt u het Marc Chagall Thuis-Museum en Marc Chagall Kunsten-Centrum, evenals andere bezienswaardigheden die Vitebsk een elegant gevoel van het verleden te geven. Vitebsk is een aangename stad om in te wandelen, met de belangrijkste attracties allemaal nabij elkaar gelegen.
Overnachting in Vitebsk.

Dag 4

dagafstand: 200 km

St. Sophia Cathedrale in Polotsk, Belarus

St. Sophia Kathedraal in Polotsk

Transfer naar Polotsk (ong. 100 km), één van de oudste steden van de Oostelijke Slaven en door vele Wit-Russen beschouwd het als de spirituele bakermat van het land. De stad werd voor het eerst vermeld in de primaire Kroniek van AD862 en is nauw verbonden met de invloed van de Vikingen binnen de regio.

Later werd het later de hoofdstad van het Prinsdom Polotsk en één van de meest krachtige centra van ‘Kiev Rus’. Onder het bewind van de prins Vseslav Charodey (‘Wonder’) kreeg het de maximale welvaart, en de meest opmerkelijke architecturale monument van die tijd, St. Sophia Kathedraal, werd gebouwd. Tijdens een stadstoer bezoekt u dit monument en andere bezienswaardigheden.

Daarna rijdt u door naar een traditionele Wit-Russische hoeve in een klein dorpje. Maakt u kennis met de gastvrijheid van de bewoners en de traditionele gerechten die zij bereiden in deze homestay.

Dag 5

dagafstand: 0-50 km

Homestay in Belarus

Homestay met eigenaren.

Een hele dag op en bij de hoeve. Mogelijkheden tot wandelen, vissen. Of luistert u naar de verhalen van de gastgever en maakt u een rondje in het dorp.
Overnachting in de hoeve. De maaltijden zijn hier inbegrepen.

 

 

Dag 6

dagafstand: 250 km

Open air museum Dudutki, Belarus

Openbare Mis in Dudutki openluchtmuseum bij Minsk

Terug naar Minsk. Op de terugweg bezoekt u het ‘Museum van Volks Architectuur en Landelijke Levensstijl’. Hier wordt het authentieke karakter van een typisch Wit-Russisch dorp uit de XIXe eeuw getoond. Boerderijen, houten kerken, scholen, openbare schuren, molens, smederijen, stallen – alle elementen zijn hier gebracht uit verschillende etnische regio’s uit Wit-Rusland en werd zorgvuldig gerestaureerd.

Tot onze verbazing waren we in 2018 getuige van een kerkelijke openluchtmis en was er op het complex ook de mogelijkheid tot het maken van een rondvlucht in een mini-vliegtuigje!

Overnachting in Minsk. Bezoekt u in de avond, en zeker in de zomermaanden, het oude centrum van Minsk rondom het Svobody Plein met in de weekenden veel live-muziek!

Dag 7

dagafstand: 390 km

Nesvizh Palace, Belarus

Transfer naar Nesvizh – een prachtige historische stad ten zuiden van Minsk, één van de oudste van het land. U brengt een bezoek aan het prachtige Nesvizh Paleis – de voormalige residentie van de aristocratische Radzivili familie, welke ook omvat een prachtig park en de Farny Rooms-Katholieke Kerk uit de XVI eeuw.

Het complex kende ooit ongeveer 170 genummerde kamers, met een reeks van ondergrondse gangen die aansloten op de kloosters in de stad. Vandaag de dag omvat de expositie van het paleis meer dan 30 hallen.

Vervolgens rijdt u verder naar naar Brest en overnacht daar ook.

Dag 8

dagafstand: 40 km

Brest Fortress, Belarus

Binnen in het complex van het Fort Brest


Belovezhskaya Pushcha, Belarus

Rustplek in Belovezhskaya Pushcha

Vandaag staat op het programma o.a. een toer in Brest. Brest is de traditionele “westelijke poort” van het land. Het is een rustige en relaxte stad, met de beroemde ‘Sovetskaya Straat’ en andere boulevards die perfect zijn om te flaneren. Maar de belangrijkste attractie van de stad is de Vesting van Brest, uiteraard opgenomen in de rondleiding door de stad.

Het fort bood langdurig verzet tegen de oprukkende nazi’s in 1941 en werd verwoest als resultaat van zware gevechten. Slechts een handvol mannen had overleefd, maar de burgers in de Sovjet-Unie werden geïnspireerd door de heroïek van de verdedigers van de Vesting van Brest. Vandaag de dag vormt het een enorme en indrukwekkend monument.

Natuurpark Belovezhskaya Pushcha

Vervolgens, na lumchttijd, rijdt u door naar het nationaal park ‘Belovezhskaya Pushcha’ op een ruim uur van Brest. Dit wereldberoemde park, opgenomen in de lijst van UNESCO World Heritage Sites, vierde onlangs haar 600-jarig bestaan! Het is één van de laatste en grootste overgebleven delen van de immense oerbos dat ooit de Europese Vlakte bestreek. Sommige eiken hier worden echt verondersteld meer dan 600 jaar oud te zijn! Het park werd ooit gebruikt als ​​huis en speeltuin van de Poolse prinsen en Russische tsaren, die er veel tijd besteedden aan rusten en jagen.

Het reservaat is de thuisbasis van ongeveer 200 soorten vogels, waaronder de kwartelkoning, oehoe, witte ooievaar, samen met de 60 soorten zoogdieren, zoals wilde zwijnen, wilde paarden, elanden, herten en misschien wel het meest beroemde, de bizons, één van de symbolen van het land. U krijgt een excursie in het reservaat inclusief een bezoek aan het Natuur Museum.
Overnachting in een hotel in de Belovezhskaya Pushcha.

Dag 9

dagsafstand: 150 km

Bernadino church in Grodno, Belarus

Bernadino kerk in Grodno

Vandaag rijdt u door naar, op ongeveer twee uur rijden van Belovezhskaya Pushcha. Onderweg stopt u in het historische plaatsje Roezjany (nauw verbonden met de geschiedenis van de aristocratische familie Sapiega) voor een korte rondleiding.

Aankomst in Grodno.
De naam van de stad is nauw verbonden met het Groothertogdom van Litouwen en de Pools-Litouwse Gemenebest. De beroemde Litouwse groothertog Vytaut was de prins van Grodno 1376-1392, en hij bleef er tijdens zijn voorbereidingen voor de Slag van Grunwald (1410). Het was in het Nieuwe Kasteel Castle van Grodno, dat in 1795 de laatste Poolse koning en Litouwse groothertog Stanislaw Augustus Poniatowski aftrad.

U bent vandaag vrij in Grodno. De bezienswaardigheden liggen iets verder uit elkaar dan in Vitebsk maar een wandeling in het centrum is zeer de moeite waard. Overnachting in een hotel in de stad.

Dag 10

dagstand: 20 km

Grodno, Belarus

Grodno is heuvelachig en groen

Vanmorgen zult U in Grodno het Oude Kasteel bezichtigen, en in het Nieuwe Kasteel een bezoek brengen aan het historische- en archeologische museum. Het is ook mogelijk om het ‘Grodno Staats Museum van Religieuze Historie’ te bezoeken.

Transfer naar Korobchitsy. (8 km). Excursie naar het agrotoeristische complex «Korobchitsy», gebouwd in de vorm van een Wit-Russisch/Pools landhuis van de adel uit de XIXe eeuw. Het complex heeft een eigen manege “Amadeus” en heeft de mogelijkheid tot zelf paardrijden, of in een rijtuig. Op het complex worden fazanten, herten, reeën, pauwen, struisvogels, wilde zwijnen gehouden. Er zijn ook een jachthuis, een vissershuis, een museum van houtsnijwerk, een smederij en een natuur museum.

Terugkeer en overnachting in Grodno.

Dag 11

dagafstand: 200 km

Mir Castle, Belarus

Lida castle, Belarus

Expositie in het kasteel in Lida

Transfer naar Mir, een klein stadje 90 km ten zuidwesten van Minsk. Onderweg bezoekt u het stadje Lida, beroemd om haar kasteel gebouwd door de groothertog Gedimin in de veertiende eeuw. Bij ons bezoek in 2018 was het kasteel nog onder renovatie maar wel open. Bekijkt u binnenin de exposities, w.o. eentje met fantastische metalen maskers!

Mir is het meest bekend vanwege het sprookjesachtige Mir Kasteel, nog steeds bekend als de “Middeleeuwse Bloem”. Het kasteel is een indrukwekkend architectonisch monument, opgenomen in de lijst van werelderfgoed van de UNESCO. Het werd gebouwd aan het eind van de vijftiende eeuw en vandaag is het een combinatie van gotiek, barok en renaissance-architectuur die Mir Kasteel zo uniek maakt.
Overnachting in het Mir kasteel, mits er kamers beschikbaar zijn.

Dag 12

dagafstand: 100 km

Stalin Line nearby Minsk, Belarus

Helis, vliegtuigen en veel meer wapentuig bij de Stalin Lijn

De cirkel is rond met de rit terug naar Minsk. U bezoek allereerst, nabij de stad, de Stalin Lijn – een openluchtmuseum van de militaire verdedigingslinie hier in WOII. Inclusief een grote hoeveelheid Sovjet wapens ten tijden van de Koude Oorlog met daarbij vliegtuigen, tanks en afweergeschut. De gidsen zijn gekleed in uniformen van WOII en om de sfeer van de oorlog te voelen zou je ook een hap moeten proeven van de rantsoenen gegeten door soldaten van die tijd.

Transfer naar Minsk. Excursie naar het Museum van de Tweede Wereldoorlog.  Het was het eerste museum in de wereld om het verhaal van deze rampzalige oorlog te onthullen, toen het al in 1944 tijdens de Duitse bezetting werd geopend! Onder de eerste tentoonstellingen van het museum waren kronieken de de Partizanen, handgeschreven en gedrukte boeken, handgemaakte wapens. Vandaag herbergt het museum, dat een gebied van 3000 vierkante meter beslaat, meer dan 8000 voorwerpen.
Overnachting in Minsk.

Dag 13

dagafstand: 0 km

Open air concert in Minsk, Belarus

Openluchtconcert bij het Svoboda Plein in de zomer

Vrije dag en overnachting in Minsk.

 

 

 

Dag 14

Vertrek naar de luchthaven van Minsk

De kosten van dit programma bedragen bij twee personen €2.995 per persoon, bij vier personen €2.050 per persoon. Voor andere groepsgroottes kunt u ons aanschrijven en geven we een prijs op.
Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– in totaal 13 overnachtingen in drie-sterren hotels in Minsk (5x), Vitebsk, Brest, Grodno (2x), Puscha, plus in Mir Kasteel en in een hoeve (2x). Ontbijt is inbegrepen, verblijf in in TWIN kamers.
– transfers gedurende dagen 1-12 en 14 in een personenauto met een chauffeur en gids-vertaler (cq een minibusje bij meer dan twee personen)
– services van een gids gedurende dagen 1-12
– entreekaarten voor alle musea en andere bezienswaardigheden opgenomen in het programma.
– tweemaal lunch en tweemaal diner

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, de overige lunches en diners, en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per boeking €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

Self-drive

We kunnen u het programma ook aanbieden op basis van hotels en een huurauto die u zelf zult rijden. Een indicatie van de kosten voor deze budget-tour is per persoon €995 bij twee personen. Inbegrepen zijn dertien overnachtingen in 3* hotels incl. ontbijt en de huur van een personenauto voor 14 dagen. De precieze kosten zullen afhangen van het aantal dagen dat u een auto (en welke auto) u wenst te huren.
Excursies in de verschillende steden kunnen optioneel worden bijgeboekt. Schrijft u ons voor een offerte op maat.

  Informatie

  PLAATS

  Wit-Rusland

  DATUM

  bepaalt u zelf

  PRIJS

  bij 2 pers. €2.995 p.p. verzorgd; zelf rijden €995 p.p. indicatie

  DUUR

  14 dagen

  Route map of tour in Belarus

  Contact