Waarom Belarus & Oekraïne?

Waarom Belarus & Oekraïne?

Hoogtepunten van Belarus en Oekraïne

Buurlanden van elkaar, voormalige Sovjetrepublieken, buffers tussen Rusland en Europa, dat zijn Belarus en Oekraïne. Verwante volkeren met verwante talen ook. Maar, anno 2021 zijn de verschillen tussen beide landen ook gigantisch, en dat maakt het interessant om te reizen in Belarus en in Oekraïne! En wat zijn de hoogtepunten van Belarus en Oekraïne?

Vooral in politiek en economisch opzicht staan de Belarus en Oekraïne mijlenver van elkaar. Hoewel ze tegenwoordig een goede relatie hebben, onder meer vanwege hun beider problemen – zij het van heel verschillende aard – met grote buur Rusland.
Want, Belarus kent deels nog een gesloten staatseconomie en kan weinig democratisch worden genoemd.

Oekraïne heeft diverse revoluties achter de rug. Na de befaamde Maidan Revolutie van 2013-2014 is zij met vallen en opstaan bezig om een democratische markteconomie te worden. Uitdaging nummer één, naast het beëindigen van de oorlog met Rusland die in 2020 nog steeds woedt, is het uitroeien van de wijdverspreide corruptie.

Belarus is welvarender, met dank aan jarenlange subsidies vanuit Rusland, die het in 2020 aan het verliezen is – en nieuwe economische partners zoekt. Oekraïne is op alle niveaus democratischer maar heeft een economische inhaalslag te maken.

Geschiedenis

De geschiedenis is veelal gedeeld, van perioden in het Russische- en Sovjetrijk tot de verwoestingen en terreur onder de Nazi’s in WO2.
De verschillen én overeenkomsten tussen de landen maakt het interessant hen te bereizen. Dat vonden ook wij (Ardjan Langedijk), en daarom deze gedeelde website met programma’s in beide landen inclusief combinaties!

Belarus (of Wit-Rusland)

Wij hebben Belarus  uiteraard meerdere keren bezocht en zien als hoogtepunten:
– de bescheiden, rustige en vriendelijke bevolking. Misschien soms nog enigszins Sovjet-nors, maar in het algemeen werkelijk vriendelijk.

homestays op het platteland, verspreid over het gehele land. Ze kunnen lastig te vinden zijn indien u zelf rijdt. Echter de geboden gastvrijheid, de kwaliteit van de omvangrijke maaltijden en de werkelijke interesse van de eigenaren zijn hartverwarmend. Let op, taal kan een factor zijn, Engels wordt niet overal en door iedereen gesproken!

Rural Belarus

Onderweg in Wit-Rusland

– de historische steden Vitebsk, Grodno en Polotsk. Met prachtige bouwwerken en altijd schoon en goed onderhouden.

– de vele beschermde natuurgebieden, waar altijd verblijf in lodges mogelijk is. Belarus bestaat grotendeels uit bossen, moerassen en meren.

– de verrassend moderne hoofdstad Minsk. Je kunt er fietsen huren, voorstellingen bijwonen, talrijke musea bezoeken, uitgaan, Sovjet-architectuur bewonderen en nog veel meer.

– talrijke interessante, en droevige herinneringen aan WW2, van de Stalin Linie en het dorpje Khatyn bij Minsk tot het Fort van Brest.

zelf rijden over de rustige en meestal goed onderhouden wegen, door slaperige dorpjes, bossen en moerassen.

– het onverwachte en soms bizarre. Een enorme radarinstallatie langs de grens met Litouwen, een bezoek aan de Belaz fabriek met de grootste trucks ter wereld, een tank gestationeerd naast een kerk, en meer….

Bovenal is Belarus veilig, schoon, vriendelijk, niet duur en biedt vooral op het platteland een glimp van het leven zoals dat was in de voormalige USSR, meer dan in enig andere land voortgekomen uit dat reusachtige rijk, Rusland inbegrepen!

Oekraïne

Allereerst, het land is in 2020 nog steeds – helaas – in conflict met Rusland en door Rusland gesteunde separatisten over een deel van de oostelijke Donbasregio. En het Krim schiereiland is na een illegaal referendum in 2014 nog steeds onder Russische bezetting. Uiteraard bieden we geen reisprogramma’s aan in deze regio’s.

Het oude Kyiv

Het oude Kyiv

Wat zijn goede redenen om Oekraïne te bezoeken?
– de dynamische hoofdstad Kyiv, volop in beweging afgezien van de dagelijkse files. Zij biedt historische bezienswaardigheden en een levendig uitgaans- en restaurantleven, veel meer dan Minsk.

– het oude centrum van Lviv, een openluchtmuseum in de beste Europese stijl.

Odesa, de derde grote en boeiende stad in het westelijke deel. Met haar boulevard, grande (doch enigszins) vervallen sfeer en strandleven in de zomer.

– de Karpaten en Hutsu cultuur in het westen van het land (zie onze uitgebreide tour in dit gebied!).

centraal- en oostelijk Oekraïne, powerhouses van het land met wel degelijk interessante steden als Charkiv en Dnipro en de mogelijkheid om fabrieken en ijzerertsmijnen te bezoeken! Zie dit reisprogramma uit ons aanbod.

‘extreem toerisme’, zoals bezoeken aan Chornobyl en het Strategic Missile Center!

– aanschouw een land dat volop in ontwikkeling is, vrij van grote buur Rusland, met een enthousiaste en ondernemende bevolking!

Rij door Oekraïne en je begrijpt waarom het de graanschuur van de Sovjet-Unie werd genoemd, met haar ‘zwarte goud’. Alleen, de wegen zijn niet altijd goed en indien u zelf wilt rijden in een gehuurde auto dient u daar goed rekening mee te houden!

Veel gestelde vragen over reizen in Belarus en in Oekraïne

Moerassen in Belarus

Moerassen in Belarus

1. Heb ik een visum nodig voor een reis in Belarus of in Oekraïne?
Oekraïne is visumvrij.
Indien u Belarus binnenkomt én weer verlaat via de luchthaven van Minsk is voor bezoeken tot 30 dagen een visum niet vereist.
Tevens bestaat de mogelijkheid om vanuit Polen de gebieden rond de steden Grodno en Brest zonder visum te bezoeken. Echter dat is aan regels gebonden.
In alle gevallen zult u een visum nodig hebben voor een bezoek aan Belarus. Wij helpen u graag met de daarvoor benodigde uitnodigingsbrief.

2. Zijn Belarus en Oekraïne veilige landen?
Belarus is een zeer veilig land, zowel voor de bewoners als voor bezoekers.
Oekraïne kent een oorlogsgebied in de oostelijke Donbas regio. Deze is onveilig en kunt u niet bezoeken.
De rest van het land is veilig voor reizigers.

3. Heb ik inentingen nodig voor een bezoek aan Belarus of aan Oekraïne?
Voor beide landen beveelt de GGD aan de (standaard) inentingen tegen Hepatitis A en tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio).

Geldzaken

4. Hoe kan ik betalen in Belarus en in Oekraïne?
In beide landen kunt u met uw bankpas en ook credit-card betalen in winkels en in restaurants. Vaak zelfs contactloos. Daarnaast treft u in de steden van beide landen voldoende ATM-machines om kasgeld te verkrijgen.

5. Hoe is het Internet in beide landen?
Zowel Oekraïne als Belarus kent een goed tot uitstekend netwerk. Vooral in de bewoonde delen is de ontvangst prima.
Het Internet kent geen restricties, behalve in Belarus voor politieke websites van de oppositie.
In veel winkels en restaurants is draadloos betalen geen enkel probleem.
U kunt ons vragen een lokale simkaart te bestellen voor de aanvang van uw reis.

6. Wat is de beste reisperiode in Belarus en in Oekraïne?
In beide landen kunt u het gehele jaar goed reizen. In Belarus en het midden en noorden van Oekraïne kunt u in winter wel stevige vrieskou en sneeuwval verwachten.

Waarom een bezoek aan Belarus en Oekraïne met ons?

– wij kennen de landen ondertussen goed en kunnen u adviseren bij de beste routes en de beste accommodaties.

– onderweg ondersteunen wij u desgevraagd en vrijblijvend via whatsapp.

– u kunt via ons voordelig vliegtickets naar Minsk en huurauto’s in Belarus boeken.

– we hebben ondertussen een netwerk van uitstekende gidsen en chauffeurs opgebouwd samen met onze lokale partners.

– dankzij onze kennis van het land kunnen we u goed helpen met uw maatwerk wensen.

– wij zijn aangesloten bij het GGTO Garantiefonds en ook bij de VvKR (een branche-organisatie voor kleinere reisorganisaties), zelfs één van de oprichters van laatstgenoemde in 2011.

– leest u de klantervaringen erop na!

Contact