Sovjetreis naar Oekraïne

Industriële Tour in Centraal – en Oost Oekraïne

Mining in Ukraine

Hoogtepunten van deze tiendaagse (met uitbreidingsmogelijkheden) Sovjetreis naar Oekraïne:
– het dynamische Kyiv
– Gorki Park in Charkiv
– de Interpipe fabriek in Dnipro, en haar levendige boulevard
– het verbluffende Khortytsha eiland in de Dnipro rivier bij Zaporizhzhia
– de industrie, fabrieken, mijnen van Kryvyi Rih, die u gaat bezoeken!
– het strategic missile center bij Permovaisk (optie)
– het Korolev museum in Zhytomyr (optie)
– last but not least Chornobyl

Dit programma hebben we zelf ontworpen en getest in december 2019. Het is een programma dat niet voor een ieder geschikt is, maar wel hoogst uniek. Voor liefhebbers van niet-alledaagse ‘attracties’, die hun herkomst vaak hebben in de USSR. En die te maken hebben met industrie, met architectuur, met ruimtevaart, met militaire complexen, met WO2, met luchtvaart en met spoorwegen.

Route

U reist vanuit Kyiv in oostelijke richting maar komt niet in de buurt van de Donbas, waar anno januari 2020 nog steeds een sluimerende oorlog heerst helaas. U zult niets merken van dit conflict. Reizende door oneindige landbouwgronden (‘het zwarte goud’ van Oekraïne) per trein en per auto, over meestal redelijke en goede wegen. De voorzieningen onderweg zijn goed (hotels & restaurants) en overal heeft u wifi.

Naast het aangeboden tiendaagse programma kunt u nog excursies en/of vrije dagen toevoegen, u leest erover in het programma. Tevens kan het programma naar mogelijkheden worden aangepast.

Dag 1

Aankomst in Kyiv en start van uw Sovjetreis in Oekraïne. Allereerst een transfer naar uw hotel en vrije tijd  op deze eerste dag.
Uw hotel in het centrum van Kyiv is een uitstekende basis om het centrum van de stad lopend te verkennen vandaag.

Dag 2

Vandaag staat een excursie naar Chornobyl (nieuwe, Oekraïense spelling) op het programma. U bent uiteraard bekend met de dramatische gebeurtenissen die hier plaatsvonden in april 1986. In 2019 zijn dankzij een HBO serie de gebeurtenissen rondom ramp nogmaals in de schijnwerpers komen staan, en heeft een nieuwe generatie er over geleerd.

Chornobyl bevindt zich ruim 200 km ten noorden van Kyiv, nabij de grens met Belarus, het land dat vanwege de heersende windrichting op het moment van de ramp de zwaarste gevolgen heeft moeten ondergaan.

Uiteraard is uw veiligheid vandaag van het grootste belang, en zal ook worden gewaarborgd. D.w.z. dat de gids immer met een stralingsmeter rondloopt en opmeet. Behalve een verlaten dorpje en het beruchte stadje Pripyat komt u tot op enkele honderden meters van de rampplek. Nogmaals, en we hebben het zelf ondervonden bij een bezoek in 2017, u loopt vandaag geen stralingsgevaar wanneer u zich aan de duidelijke voorschriften houdt!

Pripyat, nearby Chornobyl, Ukraine

Prypyat, verlaten stadje naast de Chernobyl reactor


Chornobyl, Ukraine

De beruchte reactor van Chernobyl, nu veilig ingepakt

Tenslotte bezoekt u een indrukwekkende voormalige radarinstallatie uit vervlogen Sovjettijden, gelegen nabij de kerncentrale.

Terugkeer naar Kyiv en accommodatie in uw hotel.
Vandaag is lunch inbegrepen.

Dag 3

In de ochtend bent u vrij, om 12 uur checkt u uit uw hotel voor een excursie langs plaatsen in Kyiv met herinneringen aan de Sovjettijd.
Wanneer u rondom het befaamde Maidan plein loopt zult in langs de toegangsweg die van boven komt talrijke (droeve) herinneringen treffen aan de revolutie van 2013-2014.

Dnjepr river in Kyiv, Ukraine

Kerkje in de Dnjepr rivier in Kyiv

Aan het eind van uw excursie wordt u naar het treinstation gebracht voor de trein van 18:30 naar Charkiv. Aankomst is dezelfde dag om 23:36 uur. Transfer naar uw hotel.

Dag 4

Kharkiv is een aangename stad om rond te lopen, met veel universiteiten en daardoor een groot aantal studenten. De stad is in WO2 – zoals zoveel steden in de voormalige USSR – in de gevechten grondig verwoest, en weer opgebouwd.

Vandaag geniet u allereerst wandelend en met een Engelssprekende lokale gids een excursie, waarbij gebouwen uit verschillende perioden en in verschillende bouwstijlen aan bod komen. Gebouwen uit de Sovjetperiode, maar ook nog van daarvoor. Tevens bezoekt u het WO2 museum en een nieuw en aantrekkelijk museum gewijd aan de spoorwegen. Een aanrader tenslotte is het enorme Gorky Park met haar vele attracties, maar vooral de moeite waard om de bewoners te observeren. Geeft u aan welke plaatsen en bezienswaardigheden u bij voorkeur wilt bezoeken zodat de gids daar rekening mee kan houden!

Orthodoxe kathedraal in Charkiv, Oekraïne

Orthodoxe kathedraal in Charkiv

Na afloop terugkeer naar uw hotel en accommodatie.

Dag 5

U vertrekt vandaag al vroeg per trein naar Dnipro. Om precies te zijn – volgens het schema van eind 2019 – met de trein van 05:37 uur. U kunt ook voor kiezen om later te vertrekken, per auto. In dat geval moet u rekenen op meerkosten, afhankelijk van de omvang van uw groep. De auto is sneller waardoor u later kunt vertrekken, maar wel tijdig om op tijd te zijn voor de excursie in de staalfabriek van Interpipe in Dnipro.

Transfer van uw hotel naar het treinstation om 5 uur in de ochtend. De trein naar Dnipro vertrekt (dit kan wijzigen) om 05:37 uur en arriveert daar om 10:29 uur. Transfer per auto naar de staalfabriek van Interpipe, met een lokale Engelssprekende gids. Interpipe is een nieuwe en moderne staalfabriek, trots van de regio en van het land! Nadat u de juiste en beschermende kleding heeft aangetrokken volgt een excursie van anderhalf uur waarbij het niet verboden is om foto’s te maken.

Interpipe factory in Dnipro, Ukraine

Interpipe fabriek in Dnipro


Rocket Institute in Dnipro, Ukraine

Ode aan ingenieur Sergey Makarov in het Raketinstituut in Dnipro.

Na afloop heeft u tijd om te ontspannen en de lunch te genieten. Dnipro ligt aan een brede rivier met dezelfde naam en kent veel industriële bedrijvigheid in de omgeving. Als gevolg daarvan is voldoende geld voor allerlei nieuwe bouwprojecten en het verschil met de studentstad Charkiv is opmerkelijk. De stad kent ook een lange boulevard met veel levendigheid, vooral in de zomermaanden.
U bezoekt nog het raketinstituut, waar een enthousiaste voormalige medewerker u vertelt over de verschillende generaties (dodelijk) raketten die hier in Sovettijden zijn ontwikkeld, alsmede ook raketten voor de Spoetnik en andere ruimtevaartuigen.

Transfer naar uw hotel en accommodatie.

Optie: blijf nog een dag in het aangename Dnipro, waar vooral in de zomermaanden veel te beleven en genieten valt in de omgeving van de rivier de Dnipro.

Dag 6

Het is een rit van twee uur naar Zaporizhzhia, de volgende bestemming. Bij aankomst is het onmogelijk om de enorme dam te missen die hier in Sovjettijden en al voor WO2 is gebouwd, met als doel het waterpeil stroom opwaarts te verhogen en de Dnipro-rivier navigeerbaar te maken. Een dam ook die tijdens WO2 tweemaal is opgeblazen deels; eerst in 1941 door terugtrekkende Sovjets tegen de oprukkende Nazi’s, en drie jaar later precies omgekeerd! U rijdt over de dam en zult ook een enorme sluis aanschouwen.

Khortytsha island nearby Zapo, Ukraine

Uitzicht vanaf Khortytsha eiland bij Zapo

Maar de belangrijkste attractie van Zaporizhzhia is het unieke en verbazingwekkende Khortytsha eiland, gelegen midden in de Dnipro rivier. Het is maar liefst 12,5 km lang en 2,5 km breed en de trots van de stad. Als bijzonderheden kent het een Kozakkenfort, een werkplaats met gepreserveerde boten ooit gebruikt door Kozakken tegen de Turken op de Krim, een rijke fauna, prachtige vergezichten, strand, en is het bovenal opmerkelijk schoongehouden. Wandel- en fietsroutes zijn er legio. Kortom, hier kunt en zult u enige tijd doorbrengen.

Na afloop transfer naar uw hotel in de stad.

Dag 7

Zaporizhzhia kent ook nog een bijzonder museum dat u, voor vertrek naar Kryvyi Rih, zult bezoeken. Hier treft u een uitgebreid scala aan technische Sovjet gebruiksvoorwerpen, van radio’s en TV’s tot fietsen, brommers en (veel) auto’s. Daarnaast zijn aan de verzameling toegevoegd ook Westerse klassieke auto’s zoals de T-Ford, Volkswagen Kever en Deux Chevaux van Renault! Een paradijs voor liefhebbers van retro techniek.

Retro Soviet museum in Zapo, Ukraine

Retro Sovjet automobielen in Zapo

Om 12:20 uur wacht de trein naar Kryvyi Rih, aankomst om 16:44 uur en transfer naar uw hotel.

Dagen 8 en 9

Kryvyi Rih, wat betekent ‘gebogen hoorn’, doet haar naam eer aan want het bestaat vooral uit een lange en kronkelig weg, langs de tientallen mijnschachten en ijzerertsmijnen die het gebied kent. Niet voor niets wordt het wel ‘de langste weg ter wereld’ genoemd, want volgens een bepaalde meetwijze komt hij uit op 120 km!

Hier vindt u honderden (meer dan 300) verlaten mijnen en tientallen (42) nog werkende mijnen. Plus enkele open mijnen. En overal wordt ijzererts gedolven, wie wordt verwerkt in een aantal al even enorme en niet bepaald nieuwe fabrieken. De gevolgen voor de omgeving zijn enorm, en eigenlijk catastrofaal. De lucht is ongezond en zelfs de sneeuw kleurt rood. Vervallen fabrieksgebouwen worden afgewisseld met nog draaiende, even oude fabrieken. En precies deze ongebruikelijke omgeving is de reden van ons bezoek!

Mining n Kryvyi Rih, Ukraine

IJzerertsmijn bij Kryvyi Rih


Sovjet mural art in Kryvyi Rih, Ukraine

Sovjet muurkunst in Kryvyi Rih

Fabrieksbezoeken

Want Kryvyi Rih beseft dat in 50 jaar alle ijzererts is gedolven en dat de stad verder zal moeten gaan. Als voorschot daarop wordt ook het toerisme ontwikkeld. Mondjesmaat, want deze ‘attracties’ zijn niet voor iedereen een onverdeeld genoegen. U krijgt vandaag de morgen de kans om een open ijzererts te bezoeken en een museum gewijd aan de mijnbouw. Daarnaast kunt u een coke-fabriek bezoeken, waar van steenkool coke wordt gemaakt, die weer dient als brandstof voor het smelten van de ijzererts, wat u in een volgende fabriek kunt aanschouwen. Dat is een fabriek van staalgigant Arcelor Mittal, die in het begin van het millennium de hoogste bieder was voor de oude Sovjet staalfabrieken, en sindsdien de grootste werkgever van de stad.

Nog voor de open mijn en de fabrieken krijgt u allereerst een korte promotiefilm van de stad voorgeschoteld, want Kryvyi Rih is een stad van ambities. En de stad van president Zelensky!

Old Aeroflot plane, Ukraine

Beklim een oud Aeroflot toestel!


Coke plant in Kryvyi Rih, Ukraine

Cokefabriek in Kryvyi Rih

U verblijft op dag 8 in een hotel in de stad. Op dag 9 volgt om 23:00 uur de transfer naar het treinstation, gevolgd door de nachttrein naar Kyiv van 23:37 uur.

Dag 10

Aankomst in Kyiv om 06:56 uur. Transfer naar de luchthaven voor uw vlucht naar huis. Deze transfer kan ook later op de dag plaatsvinden, afhankelijk van uw vlucht.

Opties voor extra excursiedagen

Optie 1: bezoek aan het Korolev museum in Zhytomyr, gelegen 140 km ten westen van Kyiv. Sergey Korolev was hoofdontwerper van ballistische raketten en DE man achter de Spoetnik, het ruimtevaartuig waarmee de Sovjets de Amerikanen aftroefden in de ruimtewedloop!
Accommodatie in Kyiv.

Optie 2: spectaculair, een bezoek aan het ‘Strategic Missile Center’ in Permovaisk. Dit is de enige plaats in de voormalige USSR waar u een voormalige raketlanceerinrichting kunt bezoeken. Oekraïne ontmantelde haar nucleaire arsenaal in de jaren 90, waaronder de zes strategische raketlanceerplaatsen. Vijf zijn ontmanteld, Permovaisk is opgesteld voor bezoekers. Hier kunt u een commandocentrum 12 verdiepingen onder de grond bezoeken en mag u zelfs op DE KNOP drukken waarmee tien nucleaire raketten naar het Westen konden worden verzonden. Leer van een Engelssprekende gids hoe het dagelijkse leven op de basis eruit zag, en zie de (lege) raketten, silo’s, een museum en meer. Zeer de moeite waard ondanks de flinke afstand van 300 km heen, en weer terug, gelukkig over goede wegen.
Accommodatie in Kyiv.

Permovaisk Strategic Missile Center, Ukraine

DE knop…


Permovaisk Strategic Missile Center, Ukraine

Satan missile in Permovaisk!

De kosten van deze Sovjetreis naar Oekraïne bedragen bij twee personen €1.600 per persoon, bij vier personen €1.250 p.p. en bij 6 personen €1.150 p.p. Voor andere groepsgroottes schrijft u ons aan.

Inbegrepen in de prijs zijn:
– twee overnachtingen in een centraal gelegen 4* hotel in Kyiv in een standaard tweepersoonskamer incl. ontbijt
– twee overnachtingen in een centraal gelegen 4* hotel in Charkiv in een luxe tweepersoonskamer incl. ontbijt
– één overnachting in een 4* hotel in Dnipro in een standaard tweepersoonskamer incl. ontbijt
– één overnachting in een 4* hotel in Zaporizhzhia in een standaard tweepersoonskamer incl. ontbijt
– twee overnachtingen in een 3* hotel in Kryvyi Rih in een standaard tweepersoonskamer incl. ontbijt

– alle transfers volgens programma
– Engelssprekende lokale gidsen volgens programma
– Engelssprekende begeleiding gedurende het gehele programma
– entreegelden voor alle musea, bezienswaardigheden, excursies en fabrieken volgens programma
– 2e klas treinkaarten voor alle trajecten volgens programma

Niet inbegrepen in de prijs zijn de internationale vluchten, vroege check-ins en check-outs, lunches & diners, en de niet-genoemde services. Tenslotte houden we een bijdrage van €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

Kosten van optionele onderdelen:

– transfer per auto van Charkiv naar Dnipro: €50-55-95 per persoon bij 6-4-2 personen
– extra dag in Dnipro: €35 p.p. voor de accommodatie
– dagexcursie naar het Strategic Missile Center in Permovaisk: €145-165-185 p.p. bij 6-4-2 personen
– dagexcursie naar het Korolev museum in Zhytomyr: €70-80-105 p.p. bij 6-4-2 personen
(beide excursiedagen zijn zonder gids-escort, maar inbegrepen zijn wel lokale Engelssprekende gidsen, naast de entree en het transport).

  Informatie

  PLAATS

  Centraal- en Oost Oekraïne

  DATUM

  gehele jaar

  PRIJS

  €1.250-1.600 p.p. bij 4-2 personen

  DUUR

  10 dagen met uitbreidingsmogelijkheden

  Contact