Napoleon in Wit-Rusland

In de Voetsporen van Napoleon

Napoleon at Berezina, Belarus

Veldslagen van Napoleon worden nagespeeld in Wit-Rusland

Hoogtepunten van deze zevendaagse reis in het kielzog van Napoleon in Wit-Rusland:
– in het spoor van Napoleon; naar Borisov, Studenka, Berezina, Zembin, Krupki en Vitebsk
– musea en monumenten herinnerend aan WO2; Khatyn, Stalin Line en het grote museum van WO2
– het dorpsmuseum in het dorp Zabrodje met unieke en retro collecties van o.a. WO1

In een week bezoekt u slagvelden van Napoleon’s veldtocht tegen Rusland, waaronder de beruchte rivieroversteekplaats Berezina waar hij een smadelijke nederlaag leed. Maar ook herinneringen aan WO1 en WO2 komen aan de orde omdat Wit-Rusland een belangrijke en ongelukkig rol speelde in alle drie deze grote en verschrikkelijke oorlogen van de 19e en 20e eeuw.

U krijgt daarnaast een goed beeld van de hoofdstad Minsk en de culturele stad Vitebsk.

Een visum is voor een verblijf tot 30 dagen met aankomst en vertrek op de luchthaven van Minsk sinds juli 2018 niet meer nodig.

Dag 1

dagafstand: 35 km

Minsk, Belarus

Het centrum van Minsk

Welkom in Minsk, hoofdstad van Wit-Rusland en het politieke en culturele centrum. Het werd voor het eerst vermeld in de kronieken van de XIe eeuw. Vandaag de dag is het een dynamische stad met uitgestrekte boulevards, moderne en historische gebouwen, eindeloze parken en een goed ontwikkelde infrastructuur. Behalve dat de stad een indrukwekkend voorbeeld is van de Sovjet planning op grote schaal, herbergt Minsk ook een aantal opmerkelijke historische bezienswaardigheden.

Na aankomst op de luchthaven van Minsk wordt u naar uw hotel in de stad gebracht en bent vervolgens vrij. Morgen gaat uw reis in het voetspoor van Napoleon in Wit-Rusland verder.

 

Dag 2

dagafstand: 150 km

Napoleon at Berezina, Belarus

De Veldslag bij de Berezina nagespeeld

Transfer naar Borisov, een cruciale plaats in de tijd waarin de Franse keizer Napoleon met zijn Grand Army zich moest terugtrekken uit Moskou in 1812 en door het Russische leger werd achtervolgd. Kanonnen uit de Napoleontische tijd worden nog steeds bewaard door het staatsmuseum van Borisov.

Vervolgens gaat u verder naar het dorp Studenka en het Brili slagveld, een bezoek aan de plek van de beroemde Berezina rivieroversteek, waarbij het leger van Napoleon duizenden van zijn soldaten verloor.
Deze historische gebeurtenis werd later op grote schaal afgebeeld op tal van schilderijen van diverse kunstenaars. Tegenwoordig zijn er verschillende monumenten in de buurt, ter herdenking van de slachtoffers van de oorlog. En lokale clubs van militaire geschiedenis spelen traditioneel de gebeurtenissen na tijdens speciale festivals.

U vervolgt met een transfer naar Zembin, waar Napoleon zijn eerste nacht na de tragedie op de Berezina doorbracht. Er is een legende dat in de plaatselijke kerk de Veldmaarschalk berouw toonde over zijn zonden in de aanwezigheid van een priester.
Vervolgens rijdt u naar de boerderij met de naam “Bivouac 1812”, die nog steeds het verhaal vertelt van de Napoleontische oorlogen. Het interieur is vol met kleine details die ons terug te brengen naar het begin van de XIXe eeuw. De hoeve herbergt een eigen museum, gewijd aan de gebeurtenissen van de oorlog, die een collectie kunstvoorwerpen, portretten en zelfs uniformen van legerofficieren heeft. Gasten zijn ook uitgenodigd om te oefenen in paardrijden op deze plek!
Overnachting in de hoeve.

 

Dag 3

dagafstand: 150 km

Church in Vitebsk, Belarus

Centraal Vitebsk

Transfer naar het stadje Krupki. Er is een theorie dat het rijtuig van Napoleon, met zijn talrijke schatten, verongelukte in het meer net achter deze kleine stad.
Vervolgens gaat u verder naar Bobr en Orsha. In Orsha bleef de Franse keizer twee keer: op weg naar Moskou en tijdens zijn treurige terugtocht. Hij bracht de nachten door in het Jezuïeten College; vanaf daar gaf hij instructies aan zijn commandanten. In Orsha beval Napoleon tot het in brand te steken veel rijtuigen, met inbegrip van de in beslag genomen goederen uit het Kremlin in Moskou, om de mobiliteit van zijn leger te vergroten.

Transfer naar Vitebsk, bekend van de Slag om Vitebsk in juli 1812, die eindigde met een strategische terugtocht van de Russische troepen van het slagveld. In Vitebsk verbleef Napoleon in het Paleis van de Gouverneur en was van plan om er de hele winter door te brengen, om de rust te geven aan zijn leger, en om de voorraden van het leger aan te vullen (bijvoorbeeld, hij beval tot het bouwen van 36 bakkerijen in Vitebsk voor de productie van brood voor zijn soldaten). In werkelijkheid besloot de Franse keizer om Vitebsk te verlaten binnen twee weken en verder te trekken naar Smolensk.
Overnachting in Vitebsk.

Dag 4

dagafstand: 300 km

Khatyn Monument nearby Minsk, Belarus

Monument in Khatyn

Vandaag de dag staat Vitebsk bekend als de culturele hoofdstad van het land vanwege het rijke artistieke erfgoed van de stad. Marc Chagall, een beroemde kunstenaar uit de twintigste eeuw, werd hier geboren, en Vitebsk werd zijn belangrijkste bron van inspiratie. Plekken uit de stad zijn herkenbaar op tal van schilderijen van Chagall. Ook andere wereldberoemde kunstenaars als Vasiliy Kandinskiy, Ilya Repin, Kazimir Malevitsj woonden en creëerden ooit in Vitebsk.

Tijdens de rondleiding door de stad bezoekt u Marc Chagall Thuis-Museum en Marc Chagall Art-Centre, evenals andere bezienswaardigheden die Vitebsk een elegante gevoel van het verleden geven: het stadhuis, de Heilige Maria Hemelvaart-kathedraal, de Heilige Wederopstandingskerk, het Paleis van de Gouverneur en de beroemde Kirov brug over de Westelijke Dvina rivier.

Daarna volgt een transfer naar Khatyn, een indrukwekkend monument dat alle onschuldige slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenkt. Het dorp Khatyn werd afgebrand en de hele bevolking werd afgeslacht door de nazi’s in 1943. Tegenwoordig is het een symbool van de tragedie van de Wit-Russische natie.
Transfer naar Minsk. Overnachting in Minsk.

 

Dag 5

dagafstand: 60 km

Stalin Line nearby Minsk, Belarus

Bij de Stalin Lijn

Excursie naar het vernieuwde en enorme museum van de Tweede Wereldoorlog.  Het was het eerste museum in de wereld om het verhaal van deze rampzalige oorlog te onthullen, en werd reeds in 1944 geopend, nog tijdens de Duitse bezetting.

Eén van de eerste tentoonstellingen van het museum ging over de kronieken van de Partizanen, handgeschreven en gedrukte boeken, handgemaakte wapens. Vandaag de dag herbergt het museum, dat een oppervlakte van 3.000 vierkante meter beslaat, meer dan 8.000 tentoongestelde voorwerpen, met inbegrip van de gevechtsrapporten, agenda’s, tekeningen, vlaggen van militaire eenheden, militaire uniformen, militaire wapens, voertuigen en andere voorwerpen.

Daarna gaat u naar de Stalin Lijn, een openluchtmuseum van militaire stellingen, met inbegrip van de verdediging met loopgraven, anti-tank obstakels en grachten, anti-persoonsmijnen & obstakels, en bunkers bewaakt met machinegeweren. Bezoekers kunnen rond een bunker te lopen, plaatsnemen in een geschutpost, een wandeling maken langs de loopgraven en over een tank klauteren. De gidsen zijn gekleed in uniformen van de dag. Om de sfeer van de oorlog te voelen moet je ook proberen een monster van de rantsoenen voor de soldaten van de tijd op te eten!
Tenslotte keert u terug naar Minsk. Overnachting in Minsk.

 

Dag 6

dagafstand: 330 km

WW2 museum in Minsk, Belarus

Afbeelding in het nieuwe museum van WO2

Transfer naar Zabrodje (115 km van Minsk).
Het Dorpsmuseum is een unieke plek waar voorwerpen uit de oudheid, en bewaard bewijs van de Eerste Wereldoorlog onder de blote hemel opgeslagen liggen.

De mooiste tentoonstelling in dit unieke museum, natuurlijk, is de gerestaureerde kapel van Boris en Gleb. Aan de voorzijde van de kapel is een kleine maar uitzonderlijke tentoonstelling gewijd aan de gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog. Hier treft u een verzameling van originele objecten en documenten die de militaire routine van die oorlog weergeeft. Oude foto’s herinneren aan lang vervlogen dagen, en hebben betrekking op gebeurtenissen die plaatsvonden in die periode.

Een ander hoogtepunt van het museum is een uitgebreide collectie van ‘retrotechniek’ getiteld «Molotov Drive”, verzameld en gerestaureerd door Daniel Tsitovich. Deze toont Russische auto’s van de jaren 1936-1960, inclusief limousines en de Volga M21. Velen hebben deelgenomen aan filmopnames.
Terugk
eer naar Minsk en overnachting.

 

Dag 7

Uitchecken en transfer naar de luchthaven.

De kosten van dit verzorgde programma bedragen bij twee personen €1.545 per persoon, bij vier personen €1.120 per persoon. Voor andere groepsgroottes kunt u ons aanschrijven.

Inbegrepen in de aanbieding zijn:
– uitnodigingsbrief voor het visum
– zes overnachtingen in drie-sterren hotels in Minsk (4x), Vitebsk (1x) en op een hoeve in Bivak (1x), incl. ontbijt en in TWIN kamers.
– transfers gedurende de gehele tour in een personenauto met een chauffeur en gids-vertaler (cq een minibusje bij meer dan twee personen)
– services van een gids gedurende het gehele programma, dagen 1-6
– entreekaarten musea en monumenten volgens het programma
– transfers luchthaven-hotel-luchthaven in Minsk
De eenpersoonskamertoeslag bedraagt €165.

Niet inbegrepen zijn de internationale vliegtickets, het visum, lunches en diners, en alle andere niet genoemde services. Tenslotte houden wij per boeking €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Wit-Rusland

  DATUM

  bepaalt u

  PRIJS

  €1.545 p.p. bij twee personen, €1.120 p.p. bij vier personen, excl. vliegtickets

  DUUR

  7 dagen

  Route map of tour in Belarus

  Contact