Kyiv, Lviv en Odesa

Hoogtepunten van Oekraïne – Kyiv, Lviv en Odesa

Odesa, Oekraïne

Hoogtepunten van dit achtdaagse programma naar Kyiv, Lviv & Odesa:
– kennismaking met drie geheel verschillende boeiende steden in het (anno 2020) ontluikende Oekraïne
– het Pecherska Lavra Klooster in Kyiv
– het Nationaal Historisch Museum in Kyiv
– het oude centrum van Lviv met haar talloze architectonische monumenten in vele bouwstijlen
– de Lychakivsky begraafplaats in Lviv
– de Potemkin Trappen in Odesa
– het uitgebreide netwerk van ondergrondse tunnels in Odesa
– de boulevard en zandstranden van Odesa, vooral in de zomer (maar dan is het wel druk!)

Dit is het meest populaire programma voor bezoekers van Oekraïne. Natuurlijk, indien u over meer tijd beschikt is een bezoek aan de Karpaten, de dorpjes & kastelen in West-Oekraïne ook een aanrader. En wie buiten de gebaande paden wil zou ook de steden en industriële gebieden in het centrum en oosten van het land kunnen bezoeken.

Maar Kyiv, Lviv en Odesa zijn de drie grote trekpleisters van het land, en met reden. Kyiv is dynamisch, groot, en heeft indrukwekkende monumenten verspreid over de stad. Lviv is compact en prima te bewandelen. Odesa tenslotte is een havenstad met een grande uitstraling, maar behoeft wel enig onderhoud om de stad weer te laten stralen. In de zomermaanden zijn de stranden in en rondom de stad grote trekpleisters, stel u zich bij een bezoek in die periode in op grote aantallen bezoekers!

Een visum is niet nodig voor een bezoek aan Oekraïne. Ukraine International Airlines vliegt direct op Kyiv, ook het Poolse LOT heeft verbindingen via Warschau naar Odesa.

Dag 1

Dnjepr river in Kyiv, Ukraine

Kerkje in de Dnjepr rivier in Kyiv

Aankomst in de hoofdstad van Oekraïne, gevolgd door een transfer naar uw hotel. Start van uw reis naar Kyiv, Lviv een Odesa!
Vrije tijd en accommodatie.
Het centrum van Kyiv – waar uw hotel zich bevindt – is aangenaam om wandelend te verkennen.

Dag 2

ancient Kyiv, Ukraine

Het oude Kyiv

Na ontbijt wacht u een drie uur durende excursie met gids, waarbij u de volgende bezienswaardigheden tegenkomt:

Tijdens deze excursie maakt u kennis met de meest interessante en prachtige bezienswaardigheden van Kyiv.

De Gouden Poort werd gebouwd door Yaroslav de Wijze als de ‘gala’ entree naar de stad. Vlakbij is het monument gewijd aan Yaroslav de Wijze met het model van Sophia Kyivska in zijn hand.

Myhailovsky Kathedraal, gesticht door Prins Svyatopolk (Myhayl). Hier lagen ooit de overblijfselen van de heilige Varvara, die na de vernietiging van de kathedraal werden overgebracht naar het klooster van Vladymyrsky. In de periode 1997-2000 werd de kathedraal van Myhailovsky herbouwd.

Khreschatyk Straat is de hoofdstraat van Kyiv. Het Onafhankelijkeplein ligt in de buurt en is de plek voor rust en entertainment. Elk weekend verandert het in het voetgangersgebied. Er is het ondergrondse handelscentrum “Globus” met veel gezellige cafés.
Kyiv, Ukraine

Het monument voor Volodymyr die Kyiv Rus had gedoopt, ligt op de heuvel Volodymyrskyi. Lopende door het oude park struikel je bijna over de kabeltram (met drie rijtuigen) die je naar beneden kunt brengen en omhoog naar de Volodymyrskyi-heuvel.

Na lunchtijd volgt een bezoek aan bezoek aan de St. Sophia Kathedraal
Dit is een geweldig architectuurmonument uit de XI eeuw dat tot nu toe zijn schoonheid en grootsheid heeft behouden. De fresco’s en mozaïeken binnenin blijven kunstenaars inspireren. In 1990 werd Sophia Kyivska opgenomen op de UNESCO-lijst van internationaal erfgoed.

U eindigt de excursie met een wandeling in het Podil district, dit is het oudste deel van Kyiv.

Dag 3

Motherland Monument Kyiv, UkraineLavra Klooster Kyiv, Ukraine
U blijft nog een Kyiv, met excursies en ook vrije tijd.
Allereerst staat gepland een drie uur durende excursie naar de meest beroemde bezienswaardigdheid van Kyiv, namelijk het Kyiv Pecherska Lavra Klooster, dat is opgenomen in het UNESCO Werelderfgoedregister. Het kloostercomplex is al eeuwenlang een prachtige versiering en trots van de wijk Pechersk. Het is een voorwerp van aanbidding voor de hele Christelijk Orthodoxe wereld. De kloostermonniken Antony en Feodosiy stichtten het in 1051.

Na de lunch volgt een excursie naar het Nationaal Historisch Museum voor WOII plus het Moederland Monument, waar u door een gids alles wordt verteld over de tragedie en de heldenmoed van het Oekraïense volk tijdens de oorlog.

In de tweede helft van de middag (ongeveer) bent u vrij.
Accommodatie in een hotel.

Dag 4

Vandaag staat de transfer per trein naar Lviv op het programma. Die trein vertrekt waarschijnlijk vroeg (de dienstregeling kan veranderen) zodat u mogelijk rond 6 uur naar het treinstation wordt gebracht voor de trein van 7 uur, met aankomst in Lviv tegen 14 uur. Transfer naar uw hotel in de stad.

Aan het eind van de middag zult u middels een twee uur durende excursie wandelend kennis maken het de stad.

Dag 5

Street market in Lviv, UkraineLychakivsky Cemetory Lviv, Ukraine
Lviv, de “stad der leeuwen”, ligt in het westelijke deel van Oekraïne en is zijn hart en ziel. De helft van alle architecturale monumenten van Oekraïne bevindt zich in Lviv! Daarom wordt het centrum van de stad beschouwd als een historisch en architecturaal reservaat. Een verscheidenheid aan bouwstijlen van alle tijdperken vanaf 13 eeuw vindt zijn weerspiegeling in grijze stenen gebouwen van Lviv. Gotisch en barok, renaissance en Romeinse stijl, rococo en rijk, modern eclectisch en constructivisme worden er gecombineerd.
Lviv, Ukraine

Tijdens zijn vele eeuwen geschiedenis onderging de oude Lviv vele oorlogen en overstromingen, maar elke keer kwam de stad weer tot leven. Tijdens een vier uur durende wandeling – met Engelssprekende gids uiteraard – in het eerste deel van de dag leert u van alles over het historische centrum van Lviv.

Na de lunch  brengt u een bezoek aan de Lychakivsky-begraafplaats & museum. Met hetzelfde soort begroeiing en otische uitstraling als de beroemde Parijse necropolis, Pere Lachaise, is de laatste rustplaats voor meer dan 400.000 mensen. Een reis naar Lviv zou niet compleet zijn zonder een wandeling hier. Aanvankelijk geopend in 1787 in overeenstemming met een Oostenrijkse wet om begraafplaatsen uit het centrum van de stad te verplaatsen, werd de begraafplaats al snel een van Europa’s mooiste.

In de avond wordt u naar het treinstation gebracht voor de nachttrein naar Odesa. Vertrek rond 22 uur en aankomst in Odesa de volgende ochtend tegen 9 uur.

Dag 6

Potemkin stairs, Odesa, UkraineOdesa, Ukraine
Na aankomst in Odesa wordt u naar uw hotel gebracht waar u kunt ontbijten.

Vanaf de oudheid werd Odesa bewoond door Scythen, Sarmats, Grieken en Slaven. In de tijd van Kiev Rus maakte het deel uit van deze enorme Slavische staat. In de 13e eeuw werd het geannexeerd door het Tatar-Mongoolse rijk, de “Gouden Horde”. Aan het begin van de 15e eeuw werd het geannexeerd door Litouwen en zo’n 50 jaar door Turkije. In 1791 werd het grondgebied een deel van het Russische rijk.

Vandaag geniet u van een stadstour, inclusief vele architecturale locaties uit de 19e en 20e eeuw, waarvan vele zijn ontworpen door wereldberoemde architecten en ingenieurs. Het meest opvallend zijn het Opera Huis gebouwd in 1884-87 en uiteraard de befaamde Potemkin Trappen (1837-41) – één van de grootste trappen ter wereld en het hart van Odessa. vereeuwigd in Sergei Eisenstein’s film uit 1925 Battleship Potemkin.

In de middag is vrije tijd ingepland. Odesa is een interessante stad – met haven – om in te wandelen, u voelt de grandeur van weleer in de straten. Echter, er is ondertussen – en helaas – flink wat restauratiewerk nodig om die grandeur weer in volle glorie te doen herleven.
Aanbevolen is, vooral met warm weer, een bezoek aan de boulevard lange de kust van Zwarte Zee, met vele gezellige cafés & restaurants en zelfs heus zandstrand in het centrum!

Accommodatie in een hotel.

Dag 7

Odesa harbour, UkraineOdesa Catacomben, Ukraine
Na ontbijt staat een bijzondere excursie van drie uur op het programma, namelijk een bezoek aan de Odesa Catacomben.

De ondergrondse tunnels (catacomben) van Odesa werden bijna 200 jaar geleden gemaakt tijdens de mijnbouw van grondstoffen die werden gebruikt om de stad te bouwen. Momenteel is het een doolhof van 2500 km aan ingangen, uitgangen, grotten en tunnels. Tijdens de WWII-campagnes, in 1941, toen het Duitse en Roemeense leger Odesa bezetten, gaf het Sovjet-militaire hoofdkwartier het bevel om het partizanenverzet te organiseren. En de catacomben van Odessa werden gekozen als uitvalsbasis van de partizanen. De voorraden en wapens waren daar voldoende om een half jaar onder de grond kon blijven. De partizaneneenheid vocht gedurende de gehele bezettingsperiode tegen het Nazi- en Roemeense leger.

In de middag bent u vrij. Accommodatie in een hotel.

Dag 8

Transfer naar de luchthaven, einde van uw reis.

De kosten van dit programma bedragen bij twee personen €1.095 per persoon, bij vier personen €845 p.p. en bij 6 personen €735 p.p. Voor andere groepsgroottes schrijft u ons aan.

Inbegrepen in de prijs zijn:
– drie overnachtingen in een centraal gelegen 4* hotel in Kyiv in een standaard tweepersoonskamer incl. ontbijt
– één overnachting in een centraal gelegen 4* hotel in Lviv in een standaard tweepersoonskamer incl. ontbijt
– twee overnachtingen in een centraal gelegen 4* hotel in Odesa in een standaard tweepersoonskamer incl. ontbijt
– alle transfers per programma. Bij twee personen reist u in een personenauto, bij vier personen in een minibus en bij zes personen in een grotere bus
– trein tickets Kyiv-Lviv en Lviv-Odesa in resp. een sneltrein overdag en een nachttrein
– Engelssprekende lokale gidsen volgens programma
– entreegelden voor alle musea en bezienswaardigheden volgens programma
– een extra ontbijt bij aankomst in Odesa op dag 6
– een kleine souvenir

Niet inbegrepen in de prijs zijn de internationale vluchten, eventuele vroege check-in op dag 1, lunches & diners, en de niet-genoemde services. Tenslotte houden we een bijdrage van €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

  Informatie

  PLAATS

  Kyiv, Lviv en Odesa

  DATUM

   hele jaar

  PRIJS

  €845-1.095 per persoon bij 4-2 personen

  DUUR

  8 dagen

  Contact