Hoogtepunten van Moldavië

Hoogtepunten van Moldavië

Wijnkelders in Moldavië

Hoogtepunten van deze zevendaagse reis naar Moldavië:
– de ondergrondse gangenstelsels en wijnkelders van Cricova, en het proeven van de prima wijnen
– bezoeken een (nog levende) kloosters en forten op prachtige locaties
– kennis maken met de vriendelijke, ontspannen en gastvrije bevolking
– verblijf in tweemaal een uitstekend pensionnetje in dorpjes met lokale gerechten en zelfgemaakte wijnen
– een bezoek aan het merkwaardige ‘niet-bestaande-landje’ Transnistrië
– kennismaking met de Gagauziërs, een bijzondere minderheid in Moldavië

De afstanden zijn niet bijzonder groot op deze reis, dat is het voordeel van een klein landje. Moldavië is nog niet goed bekend in West-Europa en staat vooral bekend als zeer arm. De werkelijkheid ziet er gelukkig veel positiever uit, met dank aan steun van de EU en vooral ook de Moldavische diaspora in Europa die zorgt voor extra middelen.

Transnistrië bestaat sinds 1992 na een korte en bloedige burgeroorlog met Moldavië. Daar merkt u anno 2021 niets meer van. De republiek is veilig, ontspannen, kent prima hotels en faciliteiten en is zeer goedkoop! De grensovergang is niet gecompliceerd.

Een visum is niet nodig voor een reis in Moldavië en noch voor Transnistrië, een paspoort meenemen is wel noodzakelijk. Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen naar de hoofdstad Chisinau.

FC Sheriff complex in Tiraspol

FC Sheriff complex in Tiraspol

Dag 1, aankomst in Chisinau

Aankomst op de luchthaven van Chisinau, de hoofdstad, voor uw reis in Moldavië U wordt opgehaald en naar uw hotel in het centrum van de stad gebracht.
De rest van de dag bent u vrij en kunt alvast de stad verkennen. Net als zoveel voormalige Sovjetsteden is ook Chisinau ruim opgezet met veel groen en prima wandelmogelijkheden.

Straatkunst in Chisinau

Straatkunst in Chisinau


Schakers in Chisinau

Schakers in Chisinau

Moldavië staat bekend als “het armste land van Europa”. Dat zal officieel wel kloppen. Echter de impressie die de stad en het land zullen geven vandaag en tijdens uw gehele tour zal een andere zijn. De wegen zijn meestal goed (deels met EU geld aangelegd), de huizen in goede staat en de mensen kleden zich netjes. De eerste conclusie is dan dat het goed gaat met Europa. De tweede dat de miljoen (of zo) Moldavische gastarbeiders en diaspora in vooral EU-landen zorgt voor een flinke inkomensoverheveling die het land goed doet!

Dag 2, stadsexcursie

Op het programma staat een stadsexcursie met Engelssprekende gids. Die is in principe te voet – Chisinau is niet heel groot – maar u kunt ook aangeven liever gebruik te maken van een auto (kleine meerprijs) of van het openbaar vervoer.
De verhalen van de gids brengen de stad tot leven en laten zien de monumenten en bewegingen van voor het Sovjet tijdperk, daarin en daarna.
Moldavië is een land tussen oost en west, tussen de EU & Roemenië enerzijds en Rusland anderzijds en om die tegenstelling draaien veel keuzes die het land moest en moet maken, tot de dag van vandaag aan toe.

WOII Monument in Chisinau

WOII Monument in Chisinau


De Brezjnev trappen in Chisinau

De Brezjnev trappen in Chisinau

Mocht u de stadsexcursie tijdig starten en na afloop – een gemiddelde excursie duurt twee a drie uur – nog meer willen ontdekken met de gids is het mogelijk de nabij gelegen ondergrondse wijnkelders van Milesti Mici te bezoeken. En uiteraard de wijnen proeven. Dit is de grootste ondergrondse ‘wijnstad’ in Europa en het complex kent een gangenstelsel van maar liefst 200 km!

Overigens staat op het programma voor de volgende dag een bezoek aan de ondergrondse en minimaal zo indrukwekkende ‘wijnstad’ Cricova. Dus, de extra mogelijkheid vandaag is voor de echte wijnliefhebbers. Er is een meerprijs aan verbonden (zie tabblad met prijzen).
Een ander alternatief vandaag is op met de gids, of anders op eigen houtje, nog één van de uitstekende musea van Chisinau te bezoeken, zoals het Nationale Museum van Etnografie en Geschiedenis van de Natuur.

Dag 3, kloosters, wijnproeven en een homestay

Vandaag verlaat u Chisinau en maakt kennis met het gebied ten noorden van de hoofdstad. Een afwisselend programma staat u te wachten.
Allereerst bezoekt, op een uurtje rijden van Chisinau, het klooster van Capriana. Stephan de Grote, de grote held in de geschiedenis van Moldavië, is de oprichter van de stenen kerk gebouwd tussen 1491 en 1496 gewijd aan de Hemelvaart van de Maagd Maria.

Capriana Klooster

Capriana Klooster


Curchi kloostercomplex

Curchi kloostercomplex

Uw reis in Moldavië is niet compleet zonder een bezoek aan tenminste één van de fameuze ondergrondse wijnkelders, of beter gezegd wijnsteden. Vandaag staat een bezoek aan die van Cricova op het programma. Cricova kent een ondergronds gangenstelsel van maar liefst 120 km. Na WOII moest het grotendeels verwoeste Chisinau weer worden opgebouwd en daarvoor werd het ruim voorradige kalksteen gebruikt. Het gevolg was grote lege ondergrondse ruimtes. In 1952 bedacht men dat die misschien wel konden gebruikt voor de wijnbouw, d.w.z. opslag van wijn. Dat experiment van vier jaar slaagde en zo ontstond Cricova.
Het gangenstelsel en de opslag plus productie van wijnen ondergronds is indrukwekkend. Moldavië maakt serieus werk van deze attractie en alles is uitstekend geregeld en opgezet onder de grond. Verbaas u en geniet van de productie van wijn en de bijzondere proefruimtes en zelfs een kerkje. Uiteraard wordt de excursie afgesloten met een wijnproeverij!

Wijnproeverij zaal in Cricova

Wijnproeverij zaal in Cricova


Uw pension in Butuceni

Uw pension in Butuceni

De volgende etappe, en wellicht last u eerst een lunch in, brengt u naar een tweede klooster, van Curchi. Dit is het oudste klooster van Moldavië en net als Capriana een werkend klooster. Het is prachtig gelegen in het groen.

Orheiul Vechi

U sluit vandaag af in de gebied met de beroemdste authentieke dorpjes van Moldavië, namelijk Orheiul Vechi. Het landschap is adembenemend, namelijk een scherp uitgesneden canyon in het verder hooguit heuvelachtige land. Het hoogtepunt van Orheiul Vechi is een klooster uit de 13e eeuw gelegen in een grot, uitgehakt in de kalksteen.
De twee dorpjes in het gebied zijn Butuceni en het Trebujeni. Beiden zijn zeer authentiek en een genot om rustig in te wandelen. Uw pension voor de nacht, en waar u tevens een heerlijke Moldavische maaltijd zult nuttigen, is gelegen in Butuceni. WiFi, een eigen kamer met eigen toilet en badkamer zijn inbegrepen. En niet te vergeten de huisgemaakte wijn!

Dag 4, Gagauzië

Een geheel andere excursie en soort ervaring staat u vandaag te wachten. Na het uitgebreide ontbijt volgt allereerst een transfer van ongeveer twee en een half uur door het niet onaangename Moldavische platteland (lees: heuvelachtige land met veel wijnbouw, andere landbouw en ook bos) naar het stadje Comrat ten zuiden van Chisinau. Comrat is de hoofdstad van de republiek Gagauzië. De kans bestaat dat u nog nooit van deze republiek, met een eigen president en politie, heeft gehoord. Althans niet voordat u zich voorbereidde op deze reis.

Orthodoxe kerk in Comrat

Orthodoxe kerk in Comrat


Cuisine van Gagauzië

Cuisine van Gagauzië

Gagauzië kent ongeveer 160K inwoners die van oorsprong uit Centraal-Azië kwamen en via Bulgarije en Rusland uiteindelijk aan het eind van de 18e eeuw in het hedendaagse Moldavië zijn beland. Opmerkelijk aan die Turkse volk is dat het Orthodox Christelijk is. Na de onafhankelijkheid van Moldavië in 1990 kon een burgeroorlog zoals in Transnistrië tenauwernood komen voorkomen maar kreeg de republiek wel een mate van onafhankelijkheid.

U maakt kennis met de Gagauziërs in de hoofdstad Comrat en bezoekt in een dorpje het Nationale Museum, gewijd aan de geschiedenis en etnografie van het land en de mensen. Inclusief een unieke collectie oude filmbeelden van de kolonisering van de steppe in het gebied door de Gagauziërs. Tenslotte zult u overnachten in een prachtig, traditioneel Gagauzisch pension met heerlijke lokale maaltijden – en wijnen.

Dag 5, Welkom in Transnistrië

Vandaag staat een bezoek aan een ander betwist gebied op het programma, namelijk Transnistrië. Na ontbijt maakt u een transfer van een kleine twee uur naar allereerst het stadje Bender, met een beroemd fort. Daarvoor zult u de grens oversteken, want de onafhankelijkheid van Transnistrië gaat nog een stuk verder dan die van Gagauzië. Een visum is niet nodig, uw paspoort wel.

Fort van Bender

Fort van Bender


Lenin in Tiraspol

Lenin in Tiraspol

Transnistrië vocht in 1992 na onafhankelijkheid van Moldavië een korte maar bloedige burgeroorlog uit en wist daar met hulp van Rusland een belangrijke mate van onafhankelijkheid uit te slepen. De situatie van 1992 is anno 2021 nog vrijwel onveranderd voor de bijna half miljoen inwoners. De facto onafhankelijk van Moldavië met gratis gas van Rusland (Moldavië betaalt) en een Russische garnizoen ‘peacekeepers’ van 1.400 man in het centrum van de hoofdstad Tiraspol dat de onafhankelijkheid garandeert.

Bender & Tiraspol

Na de (in ons geval snelle) grenscontrole bezoekt u het middeleeuwse fort van Bender, gebouwd in een Turks tijdperk. Met anno 2021 ook werk in uitvoering, d.w.z. doorlopend archeologisch onderzoek.
Afstanden zijn klein en niet veel later bent u reeds in de hoofdstad Tiraspol. Onderweg zullen ongetwijfeld opvallen de verschillende bedrijven (supermarkten, tankstations) met het logo ‘Sheriff’. Want dat is het alles-bezittende schimmige (zoals de hele economie van het gebied) bedrijf dat in 2021 plotseling in de mondiale schijnwerpers staat als naamgever van de succesvolle voetbalploeg FC Sheriff, notabene in de Champions League.

U zult Tiraspol met een gids ervaren en de verwijzingen naar, en invloed van Rusland zullen u niet ontgaan, inclusief een enorm standbeeld van Lenin en herinneringen aan WOII. Een bezoek aan de markt is een aanrader, de lokale bewoners zijn bijzonder vriendelijk en ontspannen.
U overnacht in een uitstekend vier sterren hotel in het centrum.
’s Avonds kunt u rustig zelf op stap gaan, de stad is (net als de steden in Moldavië) veilig een aangenaam.

Dag 6, Kloosters en een Zigeunerwijk

Na ontbijt keert u terug naar Moldavië voor weer een geheel nieuw avontuur. In een kleine twee uur, inclusief weer een grensovergang, bereikt u het kloostercomplex van Saharna. In 1964 werden alle monniken hier verjaagd en werd het complex gebruikt als opslagruimte van een school. De kerk deed dienst als ziekenhuis. In 1990 werd het weer in gebruik genomen als klooster, maar in 1992 wel volledig herzien.

Grottenklooster in Saharna

Grottenklooster in Saharna


De Zigeunerwijk van Soroca

De Zigeunerwijk van Soroca

Het slotstuk van de dag is een bezoek aan Soroca, net als Saharna gelegen aan de rivier de Dnistrië. Hier bevindt zich een indrukwekkend (en gerestaureerd) fort afstammende uit de tijd dat Genua hier het voor het zeggen had.
Een attractie van geheel andere orde is een bezoek aan de zigeunerwijk van het plaatsje. Verbaas u over de meest fantastische bouwwerken, vaak kopieën van beroemde gebouwen, die allen met elkaar gemeen hebben dat ze net niet af zijn gebouwd, maar wel worden bebouwd. Dat heeft als voordeel dat er geen belasting over hoeft worden betaald….

Transfer terug naar Chisinau (2 uur) en uw hotel in het centrum van de stad.
Hopelijk heeft u genoten van de gastvrijheid en bijzondere attracties die het land te bieden heeft, en tevens van twee bijzondere autonome regio’s. En heeft u kunnen vaststellen dat Moldavië in betere staat verkeerd dan de media ons doen geloven.

Dag 7, terugreis

Transfer naar de luchthaven voor uw vlucht naar huis. Einde van uw reis in Moldavië.

Strand aan de Dnistr rivier in Tiraspol

Strand aan de Dnistr rivier in Tiraspol


Martelwerktuig in het fort van Bender

Martelwerktuig in het fort van Bender

De kosten van dit programma bedragen bij twee personen €1.095 per persoon, bij vier personen €895 p.p. en bij 6 personen €695 p.p. Voor andere groepsgroottes schrijft u ons aan.

Inbegrepen in de prijs zijn:
– twee overnachtingen in centraal gelegen 4* hotel in Chisinau in een standaard tweepersoonskamer incl. ontbijt
– één overnachting in een centraal gelegen 4* hotel in Tiraspol in een standaard tweepersoonskamer incl. ontbijt
– twee overnachtingen in pensionnetjes on dorpjes inclusief ontbijt en diner, eveneens de kosten voor de chauffeur en de gids
– alle transfers in een ruime comfortabele auto, bij vier en zes personen in een minibus
– Engelssprekende lokale gidsen gedurende het gehele programma
– entreegelden voor alle musea en bezienswaardigheden volgens programma
– kosten voor wijnproeverijen in het programma
– onbeperkt mineraalwater onderweg

Niet inbegrepen in de prijs voor deze reis in Moldavië zijn de internationale vluchten, eventuele vroege check-in op dag 1, lunches & diners (behalve twee), fooien en de niet-genoemde services. Tenslotte houden we een bijdrage van €15 in voor het GGTO Garantiefonds.

    Informatie

    PLAATS

    Moldavië & Transnistrië

    DATUM

     hele jaar

    PRIJS

    €695-895-1.095 per persoon bij 6-4-2 personen

    DUUR

    7 dagen

    Contact